Teke oyunu hangi yöreye ait?
Teke zortlatması Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde sevilen bir halk türküsü ve bu ezgiyle oynanan Zeybek tarzı bir halk dansıdır. Teke oyunları genellikle Teke Türkmenleri tarafından oynanan halk danslarıdır.
Teke yöresi nereye ait?
Teke Yarımadası, Türkiye’nin güneybatısında, Akdeniz’e doğru Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında uzanan bir yarımadadır. Kuzeyde Göller Bölgesi ile komşudur. Antik çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi, bölgeyi 14. yüzyılın başından 15. yüzyılın ortasına kadar yöneten Tekeoğulları beyliğinden gelir.
Teke hangi bölgenin oyunudur?
Teke zorttması veya kısaca Teke (ayrıca: Switch oyunu olarak da bilinir), bir halk oyunudur. Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye civarındaki her türlü bölgede oynanabilir.
Teke hangi ülkenin oyunu?
Keçi Oyunları – Isparta Bu oyunlar isimlerini keçi hareketlerinden alır. Teke Türkmenlerinin oyunlarına Teke oyunları denir. Teke oyunlarının çoğu Zeybeklere benzediği için bunlara da Zeybek denir.
Teke hangi bölgeye aittir?
Cumhuriyet dönemine kadar Antalya’ya Teke Sancağı – Teke Vilayeti deniliyordu, günümüzde ise Antalya ve çevresi Teke Bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bölgenin kendine özgü halk müziği ve bu müziğe uygun halk oyunları bulunmaktadır.
Teke nerenin ilçesidir?
Teke Sancağı veya Teke Vilayeti, Türkiye’deki Antalya şehrinin bugünkü merkezi ile birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ile Afyonkarahisar’ın bir kısmını kapsayan bir Osmanlı sancağıydı.
Teke hangi ülkeye aittir?
Orta Asya’daki Türk halkları arasında, özellikle Türkmenistan’da yaygındır. 2012 nüfus sayımına göre, dünya çapında popülerlikte altıncı sırada yer almaktadır.
Teke Platosu hangi ilimizdedir?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros Dağları’nda yer alır. Doğuda Antalya’nın merkezi ve batıda Fethiye sınırıyla komşudur. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın üst havzasına Teke Bölgesi denir.
Teke Yarımadası hangi ildedir?
1-Antalya ile Fethiye arasında yer alan Teke Yarımadası olarak adlandırılan coğrafya, antik Likya uygarlığının kurulduğu bölgedir.
Teke nasıl oynanır kısaca?
Çoban, keçinin coşkuyla ritmik hareketlerle taştan taşa atladığını görünce, bu hareketlere kapılır ve sürüdeki keçilerin zıplama ve sıçramalarıyla uyumlu bir ritimle zıplamaya ve sıçramaya başlar. Daha sonra taşların üzerinde zıplayarak ve ses çıkararak oluşturulan bu zıplamalar için müzik bestelenir.
Hora hangi yöreye aittir?
Hora, Trakya bölgesinde oynanan oyunların genel adıdır. Yunancada horos, khoros, choros “oyun (dans)” anlamına gelir.
Akdeniz bölgesinin yöresel oyunu nedir?
Zeybek, Teke, Bengi ve Semai oyunları ile müzik icra edilmektedir.
Teke yöresi neresi?
Teke bölgesi, Torosların batı kesiminde, Antalya’nın batısında yer alır. Alanın kuzeyinde Gölhisar ve Tefenni (Burdur) ilçeleri, doğusunda Konyaltı (Antalya) ilçeleri, batısında Fethiye (Muğla) ilçeleri bulunur ve güney sınırı Akdeniz’dir.
Teke yöresine ait çalgılar nelerdir?
Teke danslarına eşlik eden çalgılar bağlama, saz, kaval ve sipsi veya keçi düdüğü adı verilen küçük borulardır. Açık hava çalgıları davul ve zurnadır. Teke Zortlatması’nın çok hızlı çalınan bir parçasına dattiri denir.
Teke neye denir?
Oğlaklara oğlak, erkeklere teke, bir yaşındaki erkek ve dişilere ise çepiş adı verilir.
Teke Platosu hangi ilimizdedir?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros Dağları’nda yer alır. Doğuda Antalya’nın merkezi ve batıda Fethiye sınırıyla komşudur. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın üst havzasına Teke Bölgesi denir.
Teke oyunu nedir?
Teke Dansları – Antalya Bunlar genellikle halk şarkılı danslardır. Bu danslar Teke Havas’la, diğer adıyla Boğaz Havas’la yapılır. Teke oyunları genellikle Guval (Gurbet Havası) ile başlar, diğer adıyla Uzun Hava. En önemli, ünlü ve popüler Teke oyunlarından biri Teke Zortlatması’dır.
Hora hangi yörenin oyunudur?
Hora dansları çok hızlı, ritmik ve çeviktir. Adımlar ana odak noktasıdır. Bu alan ayrıca Çanakkale, Çatalca, Edirne, Kırklareli, Silivri ve Tekirdağ’ı da içerir. Türkiye dışındaki Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Balkanlar’daki Türk oyunları da bu kategoriye girer.
Teke zortlatması ismi nereden gelir?
Teke Zortlatmanın Doğuşu – Antalya Adı geçen bölgede yaşayan ve icra edenlere göre Teke adlı keçinin hareketlerini yansıttığı için bu isim verilmiştir. Zorlama; zıplama, sıçrama anlamına gelmektedir.