İçeriğe geç

Doğrudan Ve Dolaylı Alıntı Nedir

Dolaylı alıntı ne demek?

Dolaylı alıntı, okunan kaynaklardan gelen bilgilerin, ana fikri değiştirmeden, yazarın kendi dili ve ifadesiyle aktarılmasıdır. Tırnak işaretleri veya sıkıştırılmış paragraflar kullanılmaz. Atıf, cümlenin veya paragrafın sonunda yapılır.

Doğrudan alıntı kaç satır olmalı?

Üç satırdan uzun olan doğrudan alıntılar (blok) tek satır aralığıyla, 10 punto yazı tipiyle, 1,25 cm genişliğinde, soldan ve sağdan girintili, tırnak işareti kullanılmadan (italik değil) yazılmalı ve metnin bir sonraki satırına geçilmelidir.

Dolaylı alıntı intihale girer mi?

2- İntihalden uzak olma: Yazarın, basılı veya dijital herhangi bir materyale atıfta bulunmaksızın, doğrudan veya dolaylı olarak başka araştırma makalelerinden veya kendi önceki çalışmalarından fikirler, cümleler, görsel materyaller, tablolar, grafikler, şekiller, haritalar vb. gibi uzun/kısa alıntılar veya tekrarlar yapması durumunda intihal kabul edilir.

Dolaylı alıntı nasıl yapılır APA 7?

Dolaylı alıntıda ifadeyi nasıl değiştirebileceğinize dair bir örnek vermek gerekirse: “Ankara” yazmak yerine “Türkiye’nin başkenti” yazabilirsiniz. Cümleleri değiştirirken eş anlamlılar kullanabilir veya cümleyi aynı anlama gelecek şekilde yeniden yapılandırabilirsiniz.

Doğrudan ve dolaylı alıntı nasıl yapılır?

✓ Atıf işlemi kaynağa bağlı olarak iki farklı şekilde yapılabilir: 1) Doğrudan alıntı: Bu, bir yazarın ifadesini hiçbir değişiklik yapmadan tırnak işareti içinde aktarmaktır. 2) Dolaylı alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyip bunları farklı bir biçimde, kendi ifadelerimizle ifade etmektir.

Tez yazarken atıf nasıl yapılır?

Yazarın adı ve soyadı, tezin adı (tırnak içinde, italik olmadan), yayın bilgisi, üniversite adı, enstitü ve bölüm adı, şehir ve yıl yazılmalıdır. Aynı kaynağa ikinci kez atıf yapılırken yazarın soyadı, yıl ve sayfa numarası yazılabilir.

Tezime yapılan atıfları nasıl bulurum?

Cevap: Atıf numaralarınızı Scholar, Web of Science, Science Direct ve Google Scholar’da bulabilirsiniz.

APA 7 kuralı nedir?

APA’nın 7. baskısı, 20 yazara kadar olan çalışmalarda tüm yazarların dahil edilmesini gerektirir. 21 veya daha fazla yazarı olan çalışmalarda, ilk 19 yazarın adı listelenmeli, ardından son yazar gelmelidir. Bilindiği üzere, bu kural APA’nın 6. baskısında farklı şekilde ele alınmıştır.

Dipnot intihale girer mi?

Dipnotlar intihal teşkil etmez.

ChatGPT intihale girer mi?

Yapay zeka programı Chatgpt, internette yazılmış bilgileri size tekrar sunarak intihal tespit ediyor.

Turnitin neleri intihal sayar?

Turnitin’e gönderilen makaleler milyarlarca İnternet belgesiyle, artık canlı web’de bulunmayan arşivlenmiş İnternet verileriyle, daha önce gönderilen makalelerin yerel bir deposuyla ve abonelik gerektiren dergi, gazete ve yayın havuzuyla karşılaştırılabilir.

Turnitin ChatGPT anlıyor mu?

Yapay zeka kullanılarak oluşturulan makalelerin tanınmasına adanmış Turnitin Yapay Zeka İnovasyon Laboratuvarı’na hoş geldiniz. Yapay zeka araçları, ChatGPT ve AI parafrazi gibi tanınma girişimlerindeki gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Makaleden alınan alıntı nasıl yazılır?

10. Alıntı bir makaleden ise, parantez içindeki referans alıntının alındığı sayfa numarasını içermelidir. Referanslar bölümü makalenin sayfa aralıkları hakkında bilgi içermelidir. Makalenin tamamına referans veriliyorsa, parantez içindeki bilgiler sayfa aralıklarını da içermelidir.

İnternet alıntısı nasıl gösterilir?

Kurum adı/site adı, “Web sayfası başlığı”, erişim tarihi: gün ay yıl, web adresi. Kurum adı/site adı, “Web sayfası başlığı”. Örnek kullanım: Yale Üniversitesi, “Yale Hakkında: Yale Gerçekleri”, erişim tarihi: 1 Mayıs 2017,

APA’ya göre atıf nasıl yapılır?

PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA) Bu yöntem, metin içi atıflardan sonra parantez kullanır (yazarın soyadı, yayın yılı: sayfa numarası). Kaynaklar, metinde kullanılan yazı tipi boyutunda yazılır. Bir konu hakkında açıklama yapmak istiyorsanız, sayfanın sonuna dipnot ekleyebilirsiniz.

Tırnak içinde alıntı nasıl yapılır?

Alıntılanan kelime, cümle veya pasaj tırnak işareti veya parantez içinde herhangi bir değişiklik yapılmadan yazılır. Alıntı, kişinin düşüncelerini doğrudan metinde ifade eder.

İkincil kaynaktan alıntı nasıl yapılır?

İkincil kaynaklar bibliyografyada yer almamaktadır. Örnek: Peter’in yaklaşımındaki sorun (Güneş, 2008’den alıntı)…… (Doğan, 1995; Yılmaz, 2014’ten alıntı). Kısaltmalar: Metinde ilk kez belirtildikleri yerde parantez içinde verilmiştir.

Makalede dolaylı anlatım var mı?

Başka bir deyişle, cümleyi kullanan kişinin sözleri hiçbir değişiklik yapılmadan doğrudan iletilir. Dolaylı anlatım, yalnızca makalelerde değil, birçok yazılı kaynakta da sıklıkla kullanılan bir ifade biçimidir. Bu tür anlatımı sıklıkla gazetelerde, romanlarda, hikayelerde ve makalelerde görürüz.

İnternet alıntısı nasıl gösterilir?

APA formatına göre, web sayfalarına ilişkin atıflar parantez içinde şu şekilde gösterilmelidir: (yıl, ay, gün). Web sayfasında tek bir yazar belirtiliyorsa, yazarın adı önce listelenmelidir. Çevrimiçi kaynak bir grup veya kuruluş tarafından yazılmışsa, yazar olarak grubun veya kuruluşun adını kullanmalısınız.

Tavsiyeli Bağlantılar: Psikiyatri Tedavisi Kaç Gün Sürer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir