İçeriğe geç

Çark Hangi Dil

Çark kelimesinin kökeni nedir?

Tekerlek – Nisanyan Sözlüğü. Farsça çarχ چرخ “tekerlek, tekerlek” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Avestan çaχra- kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Sanskritçe çakrá चक्र kelimesiyle ilişkilidir.

Çark etmek anlamı nedir?

İfade. [2] geri dönmek. [3] (mecazi olarak) savunduğu fikri terk etmek.

Cunta hangi dilde?

Latince “katılmak” anlamına gelen jungere kelimesinden türetilen ve İspanyolcada orijinali junta (hunta olarak telaffuz edilir) olan terim, bu dilden Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillere de girmiştir.

Cunta hangi dilde?

Junta – İngilizce sözlük. İngilizce junta “devrimci komite” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime İspanyolca junta “1. “birlik, ittifak, 2. devrimci komite” kelimelerinden bir alıntıdır.

Çark Türkçe mi?

Çarkıfelek kelimesi, Farsça kökenli “tekerlek” ve Arapça kökenli “felek” (dünya) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

Çarık Türkçe mi?

Sandaletler – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe çaruk kelimesinden türemiştir, “kaba ayakkabı”.

Osmanlı’da Çarkacı ne demek?

Çarkacılar, Türk boylarının düzenli akınlarında kullandıkları askeri birliklerin iki sivri ucunda görev yapan, özel olarak eğitilmiş, hilal biçiminde konuşlanmış birliklerdi.

Çark görevi nedir?

Dişliler, makinelerde hareket ve güç iletmekten sorumlu temel bir bileşendir. Bir tekerleğin dişleri birbirine geçer ve hareketi veya gücü bir şafttan diğerine iletir. Araçlardaki dişliler, araç parçalarının hareket yönünü ve hızını kontrol eder.

Çarkcı ne demek Osmanlı?

Osmanlı İmparatorluğu’nda eğitim ve teknik gelişmelerle ön plana çıkan Çarkçı Mektepleri, denizcilik sektörünün en önemli çekirdeğini oluşturur. Bu eğitim kurumlarında yetişen çark işçileri sayesinde gemi inşa alanındaki teknik bilgi genişlemiş, gemilerin bakımı ve onarımı daha iyi yapılabilmiştir.

Cukka hangi dilde?

cukka – İngilizce sözlük. Roman (Çingene) cukka “göğüs, göğüs” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Çerçi hangi dilde?

Kökenine bakarsak; Farsçada: carcı; “haberci, ulak” anlamına gelen seyyar satıcılar, ticaret yaptıkları sınırlı bir alanda iletişimi sağlıyorlardı ve mektup gibi iletişim araçlarını da taşıyorlardı. Ulaşımın ve kentleşmenin artmasıyla seyyar satıcılık yavaş yavaş ortadan kalkan bir meslek haline geldi.

Kaka hangi dilde ne demek?

ka-ka “kendini zorlamak” çocuk dilinden türemiştir. Çocuk dilinde evrensel olarak kabul edilebilecek çaba sembolizminden. Farsça kak, Yunanca kaká, Ermenice kak քքք, Latince caca, Fransızca caca “dışkı” ile karşılaştırın.

Eski dilde KO ne demek?

ko- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe koy – “koymak, gitmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, aynı anlama gelen Eski Türkçe kod- fiilinden türemiştir.

Kubat hangi dilde?

Kubat ismi Kur’an’da geçmez. Çünkü bu isim Türkçe olup Arapça kökenli değildir.

Cuntanın anlamı nedir?

Cunta terimi “toplantı” veya “komite” anlamına gelir ve 1808’de Napolyon’un İspanya’yı işgaline karşı İspanyol direnişinin örgütlediği ulusal ve yerel cuntaya dayanır. Günümüzde terim, oligarşik askeri diktatörlük tipindeki otoriter hükümetler için kullanılmaktadır.

Çar Türkçe mi?

Çar kelimesinin kökeni Sezar’a (Latince yazımı Caesar’dır) kadar uzanır.

Çark kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Genellikle dairesel biçimli dönen aletleri ifade eden tekerlek teriminin birçok özel kullanım alanı vardır.

Kaşık kelimesinin kökeni nedir?

Eski Türkçe kasuk “(tahtadan oyulmuş) kaşık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kashı – “oymak, çizmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş “kapçe” > kafşik “kapçecik”. Farsçadan ödünç alınan kelimenin Türk kökenli olması mümkündür.

Hangi kelime kökeni?

hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir